woensdag 17 juli 2013

SANITAIRE VOORZIENINGEN


Voor de vloerverwarming en de sanitaire voorzieningen zijn we in zee gegaan met een zelfbouwfirma. Het is de eerste keer dat we zelf zo’n grootschalig verbouwproject aanvatten en we laten ons graag nog wat begeleiden voor klussen die we nooit eerder deden. Nu er opnieuw vaste grond onder onze voeten is, kunnen we aan het sanitair beginnen. De levering van al het bestelde materiaal loopt vlot en gaat gepaard met een woordje uitleg. Eerst en vooral zetten we de plattegronden in krijt uit op de ondervloer. We moeten nu echt zeker zijn van de indeling van de ruimtes. We starten op de eerste verdieping met de afvoeren van de badkamer en de wasruimte en plaatsen daags nadien ook alle wateraanvoeren op deze verdieping. Vervolgens doen we hetzelfde voor het gelijkvloers, waar de keuken en het toilet van aan- en afvoeren moeten worden voorzien. Met de bovenverdieping besluiten we nog wat te wachten. Er wordt om dit moment aan de dakvlakramen gewerkt en bovendien staan er nog geen scheidingswanden op de zolder.  
Daarnaast starten we ook een ander werkje. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping bevinden zich binnenmuren die de klaslokalen van de gang scheiden. Naast een deur zitten in deze muren telkens twee grote raampartijen die in het verleden al werden geschilderd. Boven is dat in het wit, op de benedenverdieping donkerbruin. De muren en ramen moeten worden behouden volgens de bepalingen van de erfgoeddienst, maar we willen ze netjes restaureren en dus besluiten we alle verflagen geduldig af te branden. Waar het glas gebroken is, zullen we dit ook vervangen. Het wordt een hele klus om alle houten ramen van hun verf te ontdoen, te schuren en op te lappen, maar het resultaat zal ons ongetwijfeld voldoening schenken. 

woensdag 3 juli 2013

GRONDWERKEN


Nadat we de vloertegels van het gelijkvloers uitbreken, moet de onderliggende zavel worden verwijderd. Verrassend genoeg blijkt daaronder een soort verharde basis van grof puin te liggen. We ontdekken ook dat er oorspronkelijk ook vooraan in het gebouw een gang moet zijn geweest. Onder de zavel duikt immers een restant van een muur op.

Voor we een nieuwe vloerplaat kunnen gieten, moeten alle afvoerbuizen en aansluitingen worden voorzien. We kunnen in de gang echter niet diep graven omdat onder dat deel van het gebouw een oude regenwaterput zit die nog niet werd opgevuld. Dat zorgt voor wat puzzelwerk om de buizen onder de juiste hellingsgraad naar de voorkant van het gebouw te krijgen. We gaan voor een daling van anderhalve centimeter per meter, waardoor het water geleidelijk wordt afgevoerd en vuildeeltjes niet achterblijven in de buizen. Tussen de gang en leefruimte creƫren we een diagonaal stukje waar de buizen dieper in de grond zinken om vervolgens opnieuw zeer geleidelijk af te lopen.

Hoewel het ingraven van afvoerbuizen een eerder grof werk lijkt, is een zekere nauwkeurigheid van belang. Het duurt dan ook wel eventjes voor de buizen hun definitieve rustplaats hebben gevonden, met de precieze hellingsgraad en de afvoeropeningen op de juiste plaats. Aansluitend voorzien we ook de buizen waar water en gas de woning zullen binnenkomen.  Alvorens we een nieuwe vloerplaat gieten, brengen we nog een beschermende folie aan. Dit zorgt ervoor dat de betonplaat goed kan uitdrogen en houdt opstijgend vocht vanuit de ondergrond tegen. Tot slot bedekken we de hele ruimte met wapeningsnetten. Zo is de ondervloer bestand tegen eventuele trekkrachten waardoor de plaat zou doorbuigen.

Het gieten van de vloerplaat zelf is een kort maar intensief werk. Dankzij hulp van familie en een verantwoordelijke van de cascoaanneming is de klus op een halfuur netjes geklaard.