Er zijn dan wel spouwmuren maar die kunnen we niet laten opvullen met isolatiemateriaal. Aan de gevel mag niet worden geraakt, dus rest ons alleen nog de binnenzijde te isoleren. We willen de voor- en achtergevel goed thermisch isoleren en alvast ook de wanden die grenzen aan onze buren akoestisch isoleren. Bovendien moet ook het dak nog thermisch worden geïsoleerd.
We starten onze zoektocht rekening houdend met een actueel E-peil van 70. Het zou fantastisch zijn mochten we een woning hebben die niet onderdoet voor de nieuwbouwhuizen van vandaag. Ik dompel me een namiddagje onder in de bouwfysica en werk aan de hand daarvan uit hoeveel isolatiemateriaal we nodig hebben. Afhankelijk van het gebruikte materiaal bekomen we een verschillende isolatiedikte, een andere opbouwtechniek en ook een andere prijs.
We willen graag zelf de handen uit de mouwen steken. Aanvankelijk staan we echter voor een dilemma. Isoleren we met (op het eerste gezicht) eerder dure, ecologische materialen of gaan we voor een standaardoplossing, type PUR? Deze laatste mag dan wel een stuk goedkoper uitvallen, het risico op vochtproblemen wordt toch een stuk groter aangezien het geen ademend materiaal is. Het wordt dus wellicht moeilijk om dit zelf helemaal juist uit te voeren. Bovendien speelt het ecologische argument ook in het nadeel van PUR. Willen we wel een woning waarvan de muren niet ademen, zonder vochtregulering of warmteaccumulatie? Toch maar liever niet…
We zetten onze zoektocht verder tot we een budgetvriendelijke én ecologische oplossing vinden. We kiezen uiteindelijk voor een voorzetwand met houtwolisolatie. We gaan voor een dikte van 12 of 14 centimeter. Dat zal ons al een aardige energiebesparing opleveren. Hetzelfde materiaal zullen we ook voor de dakisolatie gebruiken. We voorzien daar zo’n 16 centimeter.
Akoestisch isoleren doen we eveneens met een voorzetwand maar dan met een geluidsisolerende wand op basis van gerecycleerd papier en vlaslemen. In de gecreëerde tussenruimte kunnen we nog isolatiemateriaal aanbrengen. Bovendien kunnen we de wand verder afwerken met gipsvezelplaten die het akoestisch comfort nog zullen verhogen. De combinatie van deze technieken zal geluidsoverlast tot minimum herleiden.